آزمایش‌های غیرمخرب و مخرب :

 

  • تست التراسونیک بتن ← غیر مخرب

تست التراسونیک یا تست سرعت پالس های التراسونیک یک از انواع آزمایش های غیر مخرب برای سنجش میزان همگنی و مقاومت بتن می باشد. با انجام آزمایش التراسونیک ما می توانیم ضمن ارزیابی کیفی مقاومت بتن، به کیفیت دانه بندی در بتن در قسمت های مختلف و همچنین منحنی دانه بندی بتن دست پیدا کنیم. این آزمایش هم چنین نشان می دهد که آیا ناپیوستگی هایی مانند ترک و غیره در بتن وجود دارد یا خیر. در صورت وجود ناپیوستگی و ترک در بتن، به وسیله‌ ی این آزمایش می توانیم عمق ترک های موجود را تخمین بزنیم.

Ultrasonic testing of concrete

Ultrasonic testing of concrete

تست التراسونیک بتن با ارائه مقاومت فشاری نسبی، طول و ابعاد ترک های ایجاد شده در بتن، به طراحان و کارشناسان امکان تصمیم گیری در زمینه طرح های مقاوم سازی و تقویت و یا صحت سنجی عملیات های انجام شده را می دهد.

  • تست چکش اشمیت ← غیر مخرب

Schmidt hammer test

Schmidt hammer test

آزمایش چکش اشمیت یکی از آزمایش‌های غیرمخرب می‌باشد که به دلیل سرعت بالا و اقتصادی بودن، آزمایشی کاربردی در ارزیابی مشخصات بتن و پروژه‌های مقاوم‌سازی سازه‌های بتنی به حساب می‌آید. این آزمایش روشی برای ارزیابی کیفیت و مقاومت نسبی بتن‌ می‌باشد و جهت تعیین یکنواختی و سختی بتن کاربرد دارد. با این وجود، استفاده از این روش به عنوان جایگزین آزمایش مقاومت فشاری استاندارد توصیه نمی‌شود. جهت انجام آزمایش چکش اشمیت باید از عملکرد صحیح دستگاه اطمینان حاصل شود و آزمایش با رعایت ضوابط مربوطه انجام گردد.

  • تست PULL OFF ← غیر مخرب

در آزمایش Pull Off از یک دیسک فلزی که دالی نامیده می‌شود، استفاده می‌شود که به وسیله رزین اپوکسی مناسب که مقاومت آن بیشتر از مقاومت کششی بتن است، به سطح بتن چسبانده می‌شود و سپس یک نیروی کششی به آرامی و تا زمان گسیختگی اعمال می‌شود تا مقاومت Pull Off تعیین گردد. با استفاده از ضرایبی که به نوع بتن و شرایط آزمایش بستگی دارد می‌توان مقاومت فشاری بتن را به دست آورد. این آزمایش یک روش مناسب جهت ارزیابی مقاومت نواحی سطحی بتن به شمار می‌رود.

  • تست PULL OUT ← غیر مخرب

آزمایش Pull Out یا بیرون کشیدگی یکی از روش‌های به دست آوردن مقاومت چسبندگی و متعاقب آن مقاومت فشاری بتن می‌باشد. این آزمایش بر مبنای تعیین مقاومت بیرون کشیدگی بتن سخت شده با تعیین نیروی مورد نیاز جهت بیرون کشیدن یک قطعه فلزی جا‌گذاری شده در یک نمونه یا سازه بتنی می‌باشد. این آزمایش به طور کلی به دو روش کنترل کرنش و کنترل تنش قابل انجام می‌باشد.

 

  • مغزه‌گیری بتن

یکی از روش‌های متداول و مناسب جهت ارزیابی مقاومت فشاری و اندازه‌گیری دقیق خصوصیات بتن انجام آزمایش مغزه‌گیری می‌باشد. در صورتی که اطلاعات مربوط به بتن یک سازه در دسترس نباشد یا تردیدی در خصوص کیفیت بتن سازه وجود داشته باشد، یکی از روش‌های تعیین مقاومت بتن و بررسی مشخصات آن، تهیه نمونه‌های استوانه‌ای به وسیله دستگاه کرگیری می‌باشد. تعیین محل مغزه گیری و تعداد نمونه مورد نیاز، بسته به مشخصات سازه مورد بررسی، تعیین می‌گردد.

  • تست جوش UT

آزمون آلتراسونیک یا (UT) از روش های غیر مخرب است که در بازرسی انواع قطعات به خصوص قطعات جوشکاری شده بسیار پرکاربرد است. از این آزمون برای تشخیص عیوب داخلی قطعات نظیر ترک ها، حفره های انقباضی، ذوب ناقص، منافذ و عدم اتصال صفحات به جوش استفاده می شود. در این روش، امواج فراصوت با بسامد بالا توسط یک مولد صوتی بر روی قطعه مورد آزمایش هدایت می شود.

تست جوش UT

تست جوش UT

این امواج پس از برخورد به عیوب سطحی و زیرسطحی ماده بازتاب پیدا می کند. امواج بازتاب شده توسط یک مولد صوتی دریافت شده و به پالس های الکتریکی تبدیل می شوند. در نهایت این پالس ها به صورت یک سیگنال بر روی صفحه نمایش ظاهر می گردند. اپراتور با بررسی این سیگنال ها می تواند به اطلاعات مختلفی از قبیل مکان، عمق، ابعاد و نوع عیب بر روی قطعه پی ببرد.

  • تست کشش میلگرد و بولت کاشته شده

  • تست کشش میکروپایل و نیلینگ

  • تست کشش الیاف و میلگردهای کامپوزیتی

  • تست اسکن میلگرد

  • تست جوش VT

 

  • تست کشش الیاف FRP:

تست کشش الیاف FRP جهت تعیین مشخصات الیاف FRP از جمله مقاومت کششی و مدول الاستیسیته آن به کار می‌رود. برای این منظور با استفاده از دستگاه مخصوص تست کشش، نیروها وکرنش‌ها ثبت می‌گردد و در نتیجه نمودار تنش-کرنش قابل دستیابی خواهد بود. بدین ترتیب، مقاومت کششی و مدول الاستیسیته الیاف FRP به دست می‌آید. با انجام تعداد کافی از این آزمایش می‌توان از اعتبار مشخصات در نظر گرفته شده در محاسبات طراحی مقاوم سازی اطمینان حاصل نمود.